חיפוש

EN

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

יוזמת דמוקרטיה 3.0 לקידום אספות אזרחים בישראל

יוזמת דמוקרטיה 3.0 הוקמה במהלך 2020 בשאיפה לקדם התחדשות דמוקרטית, היוזמה פועלת בהובלת מרכז השל לקיימות אשר זיהה את החשיבות של מעורבות אזרחית לצורך הבטחת קיימות. הכלי המרכזי שהיוזמה מקדמת הוא אספת האזרחים, המגלם פרקטיקה חדשה של דמוקרטיה דליברטיבית (דיונית) אשר נותנת מקום מרכזי להשתתפות אזרחים מן השורה, הנבחרים במדגם מייצג, בעיצוב מדיניות ציבורית.

שילוב בין שני צילומים ממאגר שתיל סטוק, הצלמים: נדיה אייזנר ויוסיזמיר

בעת הזו, לאור המשבר שחוות דמוקרטיות רבות עולם, ולנוכח מגמות של חוסר אמון בממשל ושל קיטוב גובר בין חלקי החברה, נראה שצריך לעצב מחדש את המוסדות ואת תהליכי הדמוקרטיה באופן מותאם למאה ה-21, לשם הגברת ההשתתפות והמעורבות של אזרחי המדינה.

יוזמת דמוקרטיה 3.0 שואפת להטמיע בקרב מוסדות השלטון ובקרב האזרחים בישראל תפיסה חדשה ומשתפת של ממשל דרך רעיון הדמוקרטיה הדיונית. בגישה זו, קבלת החלטות בנוגע למדיניות ציבורית ולדרכי יישומה תתבסס על עירוב כלל חלקי החברה באמצעות שני עקרונות: סורטיציה (מדגם אזרחי מייצג) ודליברציה (דיון והגעה להסכמה).

מטרת היוזמה להפוך את אספות האזרחים לכלי נגיש עבור כל גופי הממשל ולכלי מרכזי במוסדות הדמוקרטיה, כך שאזרחים מן השורה יהפכו לשותפים ומשפיעים בעיצוב מדיניות ציבורית, הן ברמה הלאומית והן ברמה המקומית.

במקביל, גוברים ניסויים המתרחשים בכל העולם להתחדשותה של הדמוקרטיה – בחלקם בהצלחה יתרה – המתרכזים בהגדלת כוחם של אזרחים מן השורה להשפיע על קבלת החלטות דרך השתתפות משמעותית בעיצוב חייהם ברמות מקומיות, לאומיות ואף גלובליות. מודלים חדשים אלה של דמוקרטיה השתתפותית דליברטיבית מהווים מפנה במחשבה ובפרקטיקה הדמוקרטיים. עיקרם בתפיסה השואפת להגביר את השיח המשרת את טובת הכלל, ולכלול בלב ליבו של מערך קבלת ההחלטות והחקיקה של המדינה, את תשומות האזרחים.

מה הן אספות אזרחים?

אספות אזרחים מעבירות חלק מהכוח של פוליטיקאים חזרה לידי אזרחים, אשר נבחרים באופן אקראי מקרב כלל האוכלוסייה. בחירת משתתפי האספה נעשית תוך שמירה על ייצוג של: גברים ונשים, תושבים מהפריפריה והמרכז, קבוצות גיל שונות ובעלי רמות הכנסה שונות. אספה כזו יותר דומה להרכב העם מאשר מליאת הכנסת, וכך מבטיחה ייצוג לקהילות שלעיתים קרובות קולן לא נשמע.

האזרחים והאזרחיות, חברי האספה, הם בפועל נציגי הציבור, אך משום שמדובר בנציגות חד פעמית וכיוון שהם אינם שואפים (או יכולים) להיבחר מחדש, הם אינם מוטים על ידי שיקולים כמו כיצד יוצגו בתקשורת, או פוליטיקה פנים מפלגתית, והם גם אינם צפויים לייצר קשרי הון שלטון. האזרחים מביאים לאספה ידע ונקודת מבט אישית ומקומית, שבדרך כלל חסרים בשיח הפוליטי. היות שהנציגים מתחלפים בכל אספה חדשה, השיח הפרסונלי והמפלגתי בפוליטיקה מוחלף בדיון ענייני בנושאי מדיניות במטרה לשרת את האינטרס הציבורי על כל הקבוצות המרכיבות אותו.

תהליך כינונה וקיומה של אספת אזרחים

מה בין אספות אזרחים למשבר האקלים ולקיימות?

כריכת המדריך לאספות אקלים 2023

החזון של דמוקרטיה 3.0 הוא לעסוק בהתחדשות דמוקרטית בכל הנושאים שנמצאים על סדר היום הציבורי, אך כבר בתחילת דרכה היא מצאה עצמה מטפלת בעיקר בנושאי קיימות ואקלים. אין זה מקרי שכך קרה. משבר האקלים וכל ספיחיו מייצגים במידה לא קטנה נושאים אידאליים לאספות אזרחים: סוגיה מורכבת, אשר אינה יכולה להיות מטופלת באופן היררכי, צריכה להיות מטופלת על ידי גורמים רבים בו-זמנית, יש בה צורך דוחק לשמוע את דעתו המלומדת של הציבור בכלל ובפרט של אזרחים מן השורה, אשר אינם מיוצגים על ידי אף אחד מן השחקנים הרגילים המשתתפים בדרך כלל בשיח הציבורי ובתהליכי עיצוב המדיניות. אנו מאמינים כי יש בכוחן של אספות אזרחים בנושא משבר האקלים (אספות אקלים), להניע ממשלות וציבורים לפעולה, והן מסמלות את ’המוצא האחרון‘ להיערכות למשבר האקלים, עוד בטרם המשבר יחריף.

לצורך כך ומתוך שאיפה לקיום אספות אקלים בישראל הוכן המדריך לאספות אקלים.

למדנו על אספות אזרחים בכלל ועל הקשר לקיימות מנסיון רב שהצטבר ברחבי העולם – צפו בראיון שערך חבר הצוות דיויד דוניץ עם אנדי ריס ראש תחום אסטרטגיית הפסולת בממשלת ויילס, בריטניה:

למה "דמוקרטיה 3.0"?

בעולם פיתוח התוכנה מציינים גרסאות חדשות בצורת "מספר נקודה מספר". עדכונים קטנים בתוכנה באים אחרי הנקודה, וכשעושים קפיצה משמעותית למוצר חדש – משתנה המספר שלפני הנקודה.

הביטוי "דמוקרטיה 3.0" מרמז שכך גם הדמוקרטיה – היא לא מסתיימת אלא צריכה להמשיך להתעדכן ולהתפתח. הדמוקרטיה הראשונה הייתה ביוון העתיקה, הגלגול השני שלה התחיל במאה ה-19, ומאז המשיך להתפתח, לדוגמה באמצעות שיטות שיתוף ציבור שהיו תוספות יחסית קטנות למוסד הדמוקרטי. עכשיו, אנחנו שואפים לקחת את השינוי הזה לרמה של "מערכת הפעלה חדשה לדמוקרטיה" ולא רק עדכונים על המערכת הקיימת. אנחנו זוכרים שהתהליך לא מסתיים שם – אחרי 3.0 יגיע 3.1.

מה עשתה דמוקרטיה 3.0 עד כה

בשנת 2020, בלב המשבר הפוליטי ומשבר הקורונה בישראל, קמה יוזמת דמוקרטיה 3.0 (לשעבר אאלי – אספות אזרחים לישראל) בחסות מרכז השל לקיימות ובאמצעות פעילים ומתנדבים. מטרת היוזמה הייתה להתנסות בעיצוב מודלים בהם לאזרחים ולאזרחיות יהיה תפקיד מהותי בקבלת החלטות שמשפיעות על חייהם.

לאחר שלב למידה והתארגנות ראשונית, ערכה היוזמה בשנת 2022 את אספת האזרחים הראשונה בישראל. האספה התקיימה בקריית טבעון והתמקדה בנושא הפחתת כמויות פסולת הנשלחות להטמנה. 

אודות אספת האזרחים הראשונה בישראל

הזמנה ללמידה ולהצטרפות ליוזמה

היכנסו לאתר של דמוקרטיה 3.0 

QR:

QR:

רק עוד רגע מזמנך,
הכדור זקוק לך

למרכז השל נסיון של מעל ל-20 שנה בהכשרות וקורסים פורצי דרך לרשויות מקומיות, משרדי ממשלה והציבור הרחב

לא מצאת את הקורס שמתאים לך? נשמח מאד לעזור לך למצוא אותו