חיפוש

EN

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תכניות פעולה – כלים עדכניים למדיניות אקלים עירונית

מעניין? שתפו:

פורום ה-15 הקים מנגנון מנהל ליוזמה, שעוקב ומקדם את הפעילות בערי הפורום ומתווך מול הרמה הבינלאומית. עד 2013, סיימו כל 18 הרשויות את סקר ממצאי הפליטות שלהן ורובן גיבשו תכנית אסטרטגית לצמצום הפליטות. לקראת 2015 הגיעו רוב הערים לשלב המשמעותי ביותר בתהליך העירוני להתמודדות עם שינויי האקלים – שלב היישום וההטמעה.

בשלב זה האסטרטגיות מתורגמות לתוכניות פעולה – קונקרטיות, מתוקצבות וברות ביצוע. המעבר לשלב יישום תכניות ההפחתה אינו מובן מאליו ונתקל בחסמים רבים, בעיקר בתחום התחבורה, בו סמכויות הרשויות המקומיות מוגבלות.  מאידך, יוזמת פורום ה-15 הזניקה את תחום הבנייה הירוקה בישראל. סקרי הפליטות של הרשויות המקומיות, גילו שהמקור המרכזי לפליטות גזי חממה ברמה המקומית, (כ- 40% ) מגיע ממבנים. מתוך כך, הוגדר מתווה לקידום בנייה ירוקה ברשויות הגדולות, והוחלט על אימוץ גורף של התקן הישראלי לבנייה ירוקה – 5281.

תחום הבנייה הציב לערים אפיק התקדמות ברור ומוגדר עם מכוון פעולות מוסדר ותמיכה מוסדית ומקצועית רחבה. לעומת זאת, תחומי ההפחתה האחרים – תחבורה, פסולת, ייצור, צריכה וכו – מאתגרים יותר לרשות המקומית, בעיקר בשל חוסר סמכויות והעדר ניסיון בהשפעה על אורח החיים של התושב.

מאסטרטגיה לתכניות פעולה

המעבר מאסטרטגיה למהלך יישום באמצעות תכניות פעולה, הוא שלב קריטי בתהליך. זהו שלב בו מתגבש מודל הניהול העירוני – מבוסס יעדי אקלים, לצד תפקידם הקריטי של כלל בעלי העניין, בעיקר התושבים והקהילה.

לאור האתגרים העומדים בפני הערים בשלבי היישום, מוביל פורום ה-15 הערכות שמטרתה לייצר הבנה מעמיקה יותר וסל כלים קונקרטיים שיסייעו לערים להפוך את האסטרטגיות לתכניות פעולה באמצעות מסגרת חדשה – ברית ערים לאיכות החיים והסביבה. הברית נועדה ללוות את שלב היישום וההטמעה של האמנה בעיריות, באמצעות הצגת מתווה פעולה המאפשר לערים להתמודד באופן מקיף ורחב עם תחום הגנת האקלים, תוך קידום איכות החיים של התושבים. מטרתה של מסגרת זו היא לסייע לערים בהובלת השינוי, החל מרמת העירייה עצמה, על עובדיה, נהליה ופעילותה וכלה בשינויים בהתנהגות התושבים ואימוץ דרך חיים והרגלים שיבטיחו את איכות החיים, הסביבה והאקלים בעיר.

הקושי במעבר מאסטרטגיה לפעולה אינו ייחודי לרשויות המקומיות בישראל, מחקרים וסקרים מרחבי העולם מצביעים על כך שרוב הרשויות מאותגרות בדרכן להפוך את היעדים לצעדים אופרטיביים. נייר העבודה הנוכחי, מביא ניתוח מניסיונן של שבע רשויות מקומיות מרחבי העולם בגיבוש תכנית פעולה אופרטיבית לאקלים

קרדיט

נתמך בתמיכת קרן קונרד אדנאואר בישראל. דף הפייסבוק של הקרן בישראל.

נכתב על ידי ד"ר אורלי רונן ולאה כרמי.

רק עוד רגע מזמנך,
הכדור זקוק לך

למרכז השל נסיון של מעל ל-20 שנה בהכשרות וקורסים פורצי דרך לרשויות מקומיות, משרדי ממשלה והציבור הרחב

לא מצאת את הקורס שמתאים לך? נשמח מאד לעזור לך למצוא אותו