לפני חצי שנה יצאנו לתהליך מרתק של הכשרת קיימות לדרגי הניהול בעיריית ראשון לציון, במטרה לעזור לעירייה לתכנן את התמודדותה עם אתגרי התקופה ובראשם, משבר האקלים.
באפריל 2021 סיימנו את ההכשרה. אנחנו מתרגשים וגאים להיות שותפים לשינוי המרתק של עיר נוספת אשר מאמצת את תפיסת הקיימות. בפועל מדובר בהובלת שינוי אשר ייטיב עם תושביה ובריאותם של העיר, יחזק את החוסן הקהילתי ויאפשר את פיתוח העיר תוך ראיית הטוב המשותף ושמירה על הסביבה.
ההכשרה, בהובלתה של מירב שבתאי בלחסן מנהלת אגף קיימות וסביבה בעיר ובברכתו של ראש העיר, מר רז קינסטליך, יצאה לדרך בנובמבר 2020. בשלב הראשון, הוקם צוות מוביל עירוני לקידום קיימות והיערכות למשבר האקלים. הקמת הצוות ותהליך ההכשרה שלו הוא חלק ממתווה ברית ערים של פורום ה-15 אשר ראשון לציון התחייבה ליישם.
תכניות השינוי לקיימות של דרגי הניהול
מנהלות ומנהלי האגפים שהשתתפו בהכשרת דרגי הניהול, הגיעו מכל האגפים והיחידות העירוניות מתוך הבנה שתפיסת הקיימות איננה נחלתה של מחלקה אחת בלבד, אלא היא מהווה תפיסה רחבה הנוגעת לכל תחומי החיים בעיר ועל כן, חוצה אגפים ומחלקות. כעת, הצוות עובד על הגשת הצעות לשינוי והכנתן להטמעה בתכנית העבודה העירונית כבר ב-2022.
הצעות השינוי שהתגבשו בתהליך נגעו בקשת רחבה של תחומים, החל מהטמעה של סטנדרטים בתכנון ופעולה מקיימים בתחומים שונים כמו ניהול נגר עילי, תחזוקה ושיפוצים, ניהול אנרגיה, אימוץ שיטות של עירוניות טקטית לתכנון העירוני ועוד. מבין מגוון התכניות שהוצגו, נשתף שלוש תכניות המשקפות את מגוון המהלכים הדרושים להתמודדות עם אתגרי המאה ה-21 בעיר:
אדר' חיים לשם ואדר' צביקה קמיל מאגף הנדסה הציגו הצעה למיפוי כלל עירוני של "חורים שחורים" ('גינות כיס' לא מטופחות ולא מנוצלות), הכנת תכנית טיפוח, והפיכתם לשטחים עירוניים אפקטיבים וזמינים לתושבים בקירבת ביתם. מהלך דומה הוצעו גם לטיפול בשבילים עירוניים.
מתוך הטמעת התובנה שאנו מכריעים במידה רבה על האופן בו בני נוער יחיו, כלנית ויינשטיין אלפנדרי מאגף נוער וצעירים הציגה תוכנית לשילוב בני הנוער בקבלת החלטות ברמה העירונית ובהובלת תהליכים עירוניים.
התכנית השלישית הוצגה על ידי פיני פרנק, פקיד היערות העירוני, הציג שני תהליכים כדי לשפר את היער העירוני: יצירת בנק עצים למתכננים הנשען על אפיון גיאוגרפי והניסיון בשטח של אגפי התפעול יחד עם ידע אגרונומי, דבר שיבטיח בחירת עצים טובה יותר ויער עירוני משגשג יותר לאורך שנים. חלקה השני של התכנית מתמקד באתגר של הפארקים והחורשות הוותיקות בעיר, בהן נדרשת נטיעת עצים חדשה באופן חכם, על מנת שאלו ישמרו על המרחבים המוצלים וימנעו את הידלדלות החורש בעקבות הזדקנות העצים הוותיקים.
יוזמה נוספת ופורצת דרך בתפיסה שלה את שכבת הניהול העירונית, היא של ליאורה גשר רוזנסקי מנהלת השירות הפסיכולוגי העירוני. בעקבות משבר הקורונה מצביעה רוזנסקי על הצורך לפתח מערך תומך לדרגי הניהול העירוני אשר יגביר את החוסן שלהם במצבי קיצון ומשברים.
מהכשרת מנהלים לשיתופי פעולה בין-אגפים
המנהלות והמנהלים שעברו את ההכשרה קיבלו תעודות ומינוי של 'צוות קיימות עירוני' וימשיכו להוביל ביחד את תחום הקיימות בעיר. אחד המרכיבים המרכזיים בהכנה לתוכנית העבודה הוא מיפוי השותפים בעיר ככלל ומבין היחידות העירוניות בפרט, אשר יכולים וצריכים להיות שותפים בתכנון ויישום השינוי. את השינויים המבוקשים אפשר יהיה לקדם רק בעזרת עבודה מתכללת בין-תחומית, המסנכרנת את הידע והניסיון הנצבר בעיר.
עקב אתגרי התקופה הקורס הועבר בזום, דבר שייצר אתגרים לא פשוטים כשלעצמו. אף על פי כן, התהליך היה מוצלח ביותר, גם על פי משוב המשתתפים וגם על פי מדידת התוצרים אליהם הגיעו המשתתפים.
מפגש הסיום היה הפעם הראשונה בה נפגשו המשתתפים עם צוות המנחים פנים אל פנים ונכחו בו ראש העיר, מנכ"ל העיריה מר דודי גיל, הסמנכ"ל מושיקו ארז ויו"ר ועדת איכות הסביבה יפעת מאירוביץ-יפת וכן, מאיה קרבטרי מפורום ה-15 ומנכ"לית מרכז השל רוני ארז.
משמח היה לראות כיצד דרגי הניהול אינם מתעכבים, ופגישות עבודה תואמו תוך כדי המפגש כדי לקדם את היישום של הרעיונות שהוצגו.
הכשרות דרגי ניהול ברשויות מקומיות הן חלק משמעותי בתפיסת הקיימות העירונית של מרכז השל. אנו רואים במנהלים והמנהלות העירוניים כשותפים מרכזיים לדרך וכמי שיכולים להוביל לשינוי תפיסה ויישום מהיר של תכניות ברשות המקומית.
צילומים: עידן גרוס
המלצת הארגון
עיריית ראשון לציון, באמצעות אגף קיימות וסביבה, יזמה קיומה של הכשרת מנהלים להקמתה של קבוצת הובלה עירונית להכנת העיר ראשון לציון ועובדיה לקראת אתגרי המאה ה- 21.
ההכשרה תוכננה ונוהלה ע"י 'מרכז השל', בהובלתם של גב' רוני ארז, מנכ"לית מרכז השל ומר רן רביב, מנהל תחום קיימות מקומית ועסקה בנושאים סביבתיים אסטרטגים במטרה להבטיח לתושבי ראשון לציון איכות חיים בעיר משגשגת.
בתהליך השתתפו 32 מנהלות ומנהלים מכל מינהלי העיריה, אשר נחשפו לנושאי הקיימות מאנשי מקצוע מובילים בתחום ולמגוון פתרונות יצירתיים אשר היוו בסיס ידע וכלים להכנתם כצוות עירוני מוביל ולהתמודדותם לאתגרים סביבתיים, חברתיים וכלכליים.
כחלק מההכשרה עבדו המנהלים על הצעתם לשינוי בתוכנית העבודה בהיבט קיימותי, ואשר תוצג להנהלת העירייה.
כפועל יוצא מהעבודה המשותפת זכינו לעבודה בין אגפית ומתוך כך לחיזוק קשרי העבודה הרוחביים בין מינהלי ואגפי העירייה השונים ואין ספק כי הדבר יהווה תשתית לעבודה יעילה, מתואמת ובשיתופי פעולה פורים בעירייה מובילה ומצליחה.
תכנון, ניהול והעברת ההכשרה ע"י מרכז השל היתה מעל ומעבר למצופה בהיבט המקצועי והשירותי.
התחושה היתה כי כולנו משפחה אחת גדולה אשר פועלת למטרה נעלה.
אני רוצה להודות לגב' רוני ארז, מנכ"לית המרכז ולרן רביב, המנהל המקצועי, על תכנונה והעברתה של ההכשרה באופן מקצועי ובאווירה משפחתית ונעימה ובעיקר להודות על הצלחתם להניע לפעולה את עיריית ראשון לציון בכלל ומשתתפי ההכשרה בפרט.
הכשרה חיונית והכרחית לכל רשות בעיקר בעת הזו.
המון תודות ורק בשמחות,מירב שבתאי בלחסן, מנהלת אגף קיימות וסביבה, עיריית ראשון לציון. ציוץ