חיפוש

EN

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

צריך פיס בחיים, אבל פיס לבדו זה לא מספיק

מעניין? שתפו:

מיצוי הפוטנציאל הסולארי במרחב הבנוי הוא קריטי למעבר ישראל להסתמכות על אנרגיות מתחדשות, ממגוון סיבות, עליהן תוכלו למצוא פירוט בתוכנית NZO.

עבור רשויות מקומיות, יש תועלות רבות להתקנת מערכות סולאריות על גגות מבני הציבור שלהן, ובראשן יצירת הכנסה יציבה וקבועה עבור הרשות וחסכון בהוצאות החשמל שלה. למרות זאת, לאורך שנים רשויות רבות נמנעו מהתקנת מערכות סולאריות.

על מנת להאיץ את הטמעת האנרגיות המתחדשות ברשויות המקומיות בישראל, יזם משרד האנרגיה שיתוף פעולה עם מפעל הפיס ומרכז השלטון המקומי, במסגרתו הוקמה קרן הלוואות בתנאים נוחים להקמת מערכות סולאריות על גגות מבני ציבור ברשויות.

במקביל, הוקם מיזם משותף לעמותות מרכז השל לקיימות ויוזמת האנרגיה הטובה עם משרד האנרגיה, במסגרתו ניתן ליווי מקצועי וארגוני לרשויות אשר הגישו בקשות לקרן התמיכות.

התוכנית יצאה לדרך בראשית 2020, והקרן זכתה להענות חסרת תקדים:

141 רשויות, ממג'דל שאמס בצפון ועד חבל אילות בדרום, הגישו בקשות להתקנת מערכות על 1241 מבנים, ובהם: בתי ספר, מבני מועצה, מרפאות, מעונות יום, מתנ"סים, קאנטרי קלאב ועוד. בסך הכל כמיליון מ"ר שטח בנוי, עליו ניתן להקים מערכות בהספק של כ-141 מגה ואט חשמל נקי, ובעלות של מעל חצי מיליארד₪.

עבור מרבית הרשויות שהגישו בקשות היה זה הפרויקט הסולארי הראשון שהן מבצעות. יותר ממחצית מהרשויות היו מאשכולות חברתיים-כלכליים נמוכים, ומתוך 141 הרשויות שהגישו בקשות תמיכה, 50 הן רשויות לא יהודיות, רובן המכריע מאשכולות חברתיים-כלכליים נמוכים, שזהו הפרויקט הסולארי הראשון עבורן.

הענות הרשויות לקרן הראתה שיש ענין ורצון, אך הדרך לישום הפרויקטים בשטח היא ארוכה ומאתגרת. בנוסף, כמעט במקביל להשקת קרן התמיכות, פרצה גם הקורונה שהציבה אתגרים רבים, בפרט לרשויות קטנות עם מטה מצומצם, שהתמודדו עם רמות תחלואה גבוהות.

בנקודה זו התגלתה החשיבות הרבה של התמיכה אותה נתנו העמותות לרשויות המקומיות, שהתבטאה בוובינרים מקצועיים במגוון נושאים, בתמיכה ישירה לאנשי המקצוע ברשות, בזיהוי ובהצפת חסמים מהשטח אל הרגולטור, בקידום פתרונות רוחביים, ועוד.

המיזם המשותף של העמותות עם משרד האנרגיה הסתיים בסוף 2021.

מיפוי שערכנו הראה כי הרוב המוחלט של הרשויות מקימות מערכות סולאריות, בהקף כולל של מעל 144 מגה-ואט. רובן מתעתדות להקים פרויקטים נוספים בהמשך.

במקביל, חסמים ובעיות שעזרנו למפות ולהציף קיבלו ומקבלים מענה על ידי הממשלה, ובכך תורם הפרויקט לקידום האנרגיה המתחדשת ברשויות מקומיות בפרט ובארץ בכלל בטווח הארוך.

פירוט נוסף של הנתונים, האתגרים והמסקנות תוכלו למצוא במצגת שבקישור.

רק עוד רגע מזמנך,
הכדור זקוק לך

למרכז השל נסיון של מעל ל-20 שנה בהכשרות וקורסים פורצי דרך לרשויות מקומיות, משרדי ממשלה והציבור הרחב

לא מצאת את הקורס שמתאים לך? נשמח מאד לעזור לך למצוא אותו