המונח חוסן זוכה לתשומת לב רבה בישראל מאז אירועי ה7/10 הנוראיים. עיון בעומקה של חשיבת חוסן הוא הזדמנות טובה ללמוד איך להיערך למשברים שונים, גם ביטחוניים וגם אחרים, כמו משבר אקלים.
חוסן הוא יכולת, שניבנית לאורך זמן וניסיון, המאפשרת התמודדות עם משברים ושינויים. חוסן מאפשר לנו להשתנות ולהתאים את עצמנו, מבלי לאבד את מהויות הליבה שלנו. בשונה מעמידות, שעוסקת ביכולת לא להישבר תחת לחצים, חוסן מתמקד בגמישות והשתנות. חוסן מאפשר לנו להתמודד עם קשיים ומשברים שהם בגדר לא ידועים (באופיים) ובלתי צפויים (בתזמון ובמשך שלהם). לכן, אי אפשר להתכונן אליהם במובן הרגיל, אלא רק לבנות את הכישורים שיאפשרו לנו להתמודד איתם. מאפיין זה, של בלתי-ידוע ובלתי-צפוי, רלוונטי גם לימי מלחמה וגם למשברים אקולוגיים או מופעי משבר האקלים שלצערנו עוד יכו בנו.
במסגרת העניין המתגבר בנושא החוסן, בעקבות אירועי 7/10, צוות מרכז השל מקיים למידה עצמית ומשותפת בתוך הצוות כדי לאסוף את הידע הקיים בצוות ומחוצה לו ומגבש תפיסה 'השלית' לנושא. בהמשך לתהליך העמקה זה הרצו חלק מחברי הצוות בפני ארגונים שונים על נושא החוסן מזויות שונות.
מפגש לחקירה בנושא חוסן ויוזמות קהילתיות לקיימות הועבר במסגרת קורס ליזמות קהילתית מקיימת של מגמה ירוקה בבאר שבע. במפגש למדנו מה זה חוסן ואילו עקרונות מאפיינים בניית חוסן במערכות שונות. לאחר מכן המשתתפים חקרו אילו מהמאפיינים הללו הם יכולים ליישם ביוזמות שלהם באופן שיחזק את היוזמות ויעזור לפתח את החוסן שלהן.
מפגש אחר בנושא חוסן הועבר לפעילי 'נוער למען האקלים'. במפגש עסקנו בדרכים להעצמת החוסן באמצעות טיפוח חוויית שייכות, הגברת האקטיביות וחוויית השליטה, יצירת משמעות והבניית נרטיב מיטיב. במפגש עסקו בחוסן אישי, קהילתי וארגוני ובהרחבת דרכי ההתמודדות שלנו בזמן שגרה ובעיתות משבר.
למעוניינים, ניתן להזמין הרצאה בנושא חוסן – מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.