בשנת 2013 הוקמה רשת ארצית של מרכזי קיימות מקומיים בשותפות עם של רשת הקהילות המשימתיות, המשרד להגנת הסביבה, הקרנות גנדיר, שחף וברכה, הסוכנות היהודית ומרכז השל לקיימות.
מודל העבודה שואב ממקורות מגוונים בעולם וידע וניסיון מצטברים של אנשים הפועלים בישראל.
מהו מרכז קיימות מקומי?
מרכז קיימות מקומי הוא עוגן לקידום אורח חיים מקיים במגוון צירי פעולה ברמת השכונה או הרשות המקומית. מרכז הקיימות מוקם בחלל ציבורי נגיש לקהילה [מתנ"ס, בית ספר וכו'] ומשמש כמקום פיזי בקהילה הממחיש את הערוצים השונים בהם יש לקדם אורח חיים מקיים.
למרכז יש שלושה תפקידים עיקריים:
- הדגמת אורח חיים מקיים – ידע, פרקטיקות וטכנולוגיות.
- הכשרה – מנהיגות מקומית, פיתוח יכולות או ידע נושאיים.
- קידום יזמות חברתית-סביבתית – תמיכה ביזמות מהשטח.
שני עקרונות כלליים:
- רישות ובניית שותפויות – בין מגזריים ובין בעלי עניין. המרכז מעבר ליוזמות היוצאות ממנו הוא בית לכל יוזמה הצומחת ומעמיד לרשות היוזמות את התשתיות שלו. יתר על כן המרכז מקדם קיימות על ידי יצירת מרחב משותף ליוזמות קהילתיות העולות מהתושבים עם יוזמות ופעילות של הרשות. הוא מייצר מרחב עירוני משותף בו יכולים בעלי עסקים אנשי הרשות והתושבים לקדם יוזמות שיהפכו את הישוב למקום שטוב לחיות בו.
- הנעה בהנאה – פעילות קהילתית חווייתית, מעצימה ומהנה. המרכז מחפש את דרכי הפעולה שיחברו אנשים לשינוי מתוך מקום חיובי ומהנה. הקיימות היא האפשרות להגביר את הטוב המשותף בישוב.
10 ערוצי הפעולה של "חיים של עולם אחד":
מודל 'חיים של עולם אחד' נמצא בבסיס התפישה הרעיונית של תחום הקיימות ושל מרכז הקיימות, ונשאב מארגון Bioreginal האירופי. ההמשגה שיוצר מודל העבודה ממסגרת ב עשרה ערוצי פעולה את הפעילות החיונית כדי להפוך מקום ל'מקום שטוב לחיות בו' המבוסס על אורחות חיים מקיימים. עשרת הערוצים נותנים מענה למנעד הרחב של היבטי קיימות. כל ערוץ פעולה מכוון לשינוי בהתנהלות (אישית, קהילתית, רשותית וכדומה) שיביא לצמצום טביעת הרגל האקולוגית מחד ולהעלאת איכות החיים מאידך.
מרכזי קיימות פעילים ברשת הארצית:
עפולה (עילית), מגדל העמק, יוקנעם, פרדס חנה, בית שמש, ירושלים (גילה), קריית גת, שגב שלום, באר שבע (שכונה ד'), אופקים, נתיבות ושדרות.
ליצירת קשר:
רן רביב [email protected]