אינדקס כלים לחוסן קהילתי
אתגרים גדולים עומדים לפתחנו – שינויי אקלים, שחיקת המרחב הפתוח, צפיפות, פליטים, עוני ועוד. כל אלו מצריכים פתרונות ופיתוח חוסן מקומי (resilience)- היכולת של מערכת להתמודד ולשגשג מול זעזועים זמניים ולחצים מתמשכים, ויכולתה לחזור לתפקוד בריא לאחר ההתמודדות. קהילה חזקה ויציבה, שהקשרים בין חבריה חזקים ואשר מרגישה חלק אמיתי בקבלת ההחלטות בשותפות עם הרשות הינה מרכיב בסיסי ומהותי בהשגת חוסן.
בכנס קיימות וקהילה השלישי (יוני 2019) בשיתוף עם תחום קיימות חברתית בעיריית ירושלים והאביטוס- ההאב לקיימות עירונית בגן הבוטני, בחרנו להתמקד בבניית חוסן מקומי ובאמצעים לבניית קהילה. לקראת הכנס פרסמנו קול קורא בו הזמנו ארגונים ואנשים העוסקים בתחום להציג כלי בר שכפול אשר כבר פועל בשטח וביכולתו לחזק את החוסן הקהילתי וכך נוצר אינדקס כלים לחוסן קהילתי.
אינדקס זה מאגד כלים אשר הוצגו בכנס, הוא מכיל תיאור קצר של הכלי, דוגמא מהשטח ופרטי קשר. אנו מעודדים אתכם להשתמש בכלים אלו, ליצור קשר עם המפתחים שלהם ולחזק את החוסן בקהילות, בערים ובישובים בהם אתם חיים ועובדים.
בהצלחה.
עריכה: הדר ביסמוט
אינדקס הכלים
מאמאנט – משחקי כדורשת כאמצעי לשינוי עמדות ושבירת מוסכמות בחברה
עמותת מאמאנט פועלת בכל רחבי המדינה (80 ישובים) ובאמצעות פעילות ספורטיבית, משחק הכדורשת, חותרת לשינוי עמדות ושבירת מוסכמות בחברה. החוויה הספורטיבית היא אמצעי להכשרת עשרות אלפי אמהות בארץ ובעולם, לפעילות גופנית, מעורבות חברתית ותרומה לקהילה.
קפה פרו-אקטיבי – כלי דינמי ויעיל לעבודה השתתפותית על אתגרים
קפה פרו-אקטיבי מוביל קהילה לפעולה ממוקדת ויעילה סביב רעיונות לשינוי. הוא כלי שמשתייך לתחום המנהיגות ההשתתפותית, ומטרתו ליצור מרחב לשיחה יצירתית, להציף את החוכמה הקולקטיבית ולעבוד איתה באופן מוכוון לפעולה. השימוש בכלי זה מאפשר לכל אדם בקהילה לקחת חלק, ללא תלות בשנות ניסיון, ותק או תארים, ולבנות קהילה חזקה עם קשרים משמעותיים בין חבריה.
פרויקט מוזיקה בקהילה
עמותת מקור רואה במוזיקה כלי לקידום מטרות חברתיות והעצמת קהילות. העמותה מקימה ומפעילה מרכזי מוזיקה במוקדים של בני נוער במצבי סיכון ומטפחת יחד איתם חוסן אישי וקהילתי. המטרה היא להעניק לנער המתבגר, הצומח בסביבה של מצוקה, עוגן משמעותי בחייו, לתרום להעצמתו האישית ולחיבור לקהילה שסביבו.
כי האדם הוא העיר
כלי לתכנון משתף להתחדשות המרחב הציבורי בעיר המייצר תודעה של עירוניות ומתבסס על החוויה האישית של האדם ההולך ברחובות העיר. הכלי נקרא "כי האדם הוא העיר" מתוך הבנה בסיסית כי תכנון המגיע מתוך חוויה והתנסות אישית בתהליך Bottom-Up מייצר מרחב עירוני מגוון ואולי גם אנושי יותר, כלומר, מתאים לאנשים המשתמשים וגרים בעיר.
סיור בעיר בהובלת תושבים
הקורסים "בואו נלך על זה" של מרכז קהילתי מגיד והרשות לאיכות סביבה וקיימות ו-"מסיפור לסיור" של אדר' חדוה יערי, נוצרו במטרה לתת לתושבים ארגז כלים לבנייה והובלה של סיורים במקום בו הם חיים באמצעות הנגשת ידע ותוכן רלוונטי, חשיפה למקורות ידע, פיתוח תפיסה וחשיבה על מקומו של הסיור בעירוניות, וכלים להדרכה נכונה ושימוש במתודיקה מתאימה.
We.Ride - פלטפורמה וארנק דיגיטליים לשימוש במגוון אמצעי תחבורה במקום אחד
We.Ride נוצרה לנגשת ועידוד שימוש במגוון פתרונות תחבורה במקום אחד. בתוך האפליקציה אפשר למצוא מגוון רחב של פתרונות לתחבורה שיתופית בינהם: קארפול, שאטלים, אוטובוסים, אופניים, רכב שיתופי, קורקינטים, ועוד, והכל תחת חשבון תשלומים אחד נוח ופשוט–ארנק דיגיטלי.
מדידת איכות חיים
למדוד את מה שחשוב כדי להניע החלטות מושכלות בקהילה – מדדי איכות חיים נמדדים בד"כ ב-9 תחומים שכולם בעלי השפעה רבה על חיינו, והם שלובים זה בזה – בהם בריאות, ביטחון, סביבה, חברה ועוד. תהליך מדידת איכות חיים בודק מה חשוב לאנשים בקהילה, מה טוב להם ומה פחות, ואיך אפשר לשפר את החוסן הקהילתי שלהם באסטרטגיות חדשות.