רשויות בשיקום והתחדשות בימי מלחמה ומשבר
שילוב כוחות ובניית רשתות לחיזוק החוסן מול האתגרים המשמעותיים הצפויים
תוך כדי מלחמה עם עשרות אלפי אזרחים המפונים מביתם, ומאות אלפים הנמצאים תחת איום של טילים, התקיים הכנס ה-8 לקיימות וקהילה, תחת הכותרת: 'רשויות בשיקום והתחדשות בימי מלחמה ומשבר'.
הכנס שהתקיים ב-28.10.24 במרכז האקדמי רופין בשותפות עם המרכז עצמו, קרן קיימת לישראל, אקלימא, מועצה אזורית עמק חפר ורשויות וארגונים רבים נוספים, התמקד בהבאת הידע והיכולות של הקהילה בהתמודדות עם השלכות המלחמה בחודשיה הראשונים, והמשגת הידע כך שיהיה חלק מההיערכות למשבר האקלים.
הכנס נגע באספקטים מגוונים הקשורים להתמודדות של הקהילה עם השלכות המלחמה והמשבר. המקום של טבע בריפוי אחרי טראומה, סדנת תכנון של המרחב ציבורי כדי להתאימו לתנאי האקלים המשתנים, ארגונים ששינו את הפעולה שלהם מהיום למחר ב-7.10 כדי לתת מענה לצרכים חדשים ומתהווים תוך כדי תנועה, טיפול נפשי ראשוני מידי בקהילה למניעת התקבעות של הטראומה ועוד דוגמאות מאלפות על היכולות והידע העצום שמפותח ברשויות ובארגונים, ומחדד את השאלה איך הופכים את הידע הזה לידע מומשג הזמין לכל מי שהוא רלוונטי עבורו.
מושב הסיכום שסגר את הכנס עסק בשני מקרי מבחן של שיתוף הקהילה בשיקום הפיסי של אזורים אחרי אסון – ניו יורק אחרי הוריקן סנדי, וקיבוץ ניר עוז אחרי ה 7.10. יערה בן נחום ממרכז השל ראיינה את ד"ר שני שילה קלינביגל מהפקולטה לאדריכלות ובינוי ערים בטכניון על התהליך המיוחד של התכנון של שיקום ניר עוז מההרס והחורבן. עבור תהליך ייחודי זה, הורכב צוות תכנון משותף לאדריכלי הבתים והנוף, והוקף ביועצות ויועצים מומחים למגוון הנושאים על מנת לאתגר אותם עם חזית הידע בכל תחום לשים במרכז את הקהילה – חברי הקיבוץ המשתקמים. הסיסמה המובילה של התהליך היתה: הקיבוץ המשוקם צריך להיות מקום עוד יותר טוב ממה שהיה קודם, עבור מי שרוצה לחזור ועבור מי שאינו יכול לחזור מפאת האימה והזוועה שהמקום הזה מייצג עבורו. עבור אלו ואלו השיקום הפיסי הוא קריטי בשיקום האישי והקהילתי.
לאחר מכן, איימי צ'סטר מארגון Rebuild by Design בניו יורק סיפרה על התהליכים המתמשכים מאז ההוריקן שפגע בקהילות ושכונות שלמות בעיר, ועל האופק הרחוק אליו צריך לכוון את המבט בעבודה כזו כדי לרתום אנשים בקהילות ובשכונות בשכונה. ההשראה שעלתה ממקרי המבחן השונים שהוצגו בכנס כוונה לכלל המגזרים פעילים חברתיים מקומיים, עסקים, ארגוני חברה אזרחית, אקדמיה ורשויות מקומיות.
השיחה בין כל המשתתפים שהגיעו מכל המקומות האלו הייתה מפרה וממלאת.
מטרת הכנס
למלא את האנשים בהשראה, רוח, קשרים והכרויות שיעזרו להם במסעם, בצד הידע המתקדם ביותר בתחומים השונים. מושב הפתיחה כוון בדיוק למטרה זו כשבמקום הרצאות ונאומים המשאירים את המשתתפים במקומותיהם, התקיים על הדשא בצל עצים יפהפיים והקים את המשתתפים לעבור בין אחד לשני וליצור הכרויות וקשרים חדשים.
כך שכבר בתחילת הכנס נזרע הזרע לתוצר שהוא מטרתו של הכנס- שילוב ידיים ורישות כדי לאזור כוח אל מול האתגרים האדירים שמולנו.