חיפוש

EN

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

פרויקט האנרגיה הלאומי של ישראל – הצצה ראשונה

מעניין? שתפו:

התוכנית מורכבת מפתרונות לאתגרי הליבה: מענה לביקוש הגדל לחשמל, המנעות מפגיעה בשטחים פתוחים, אגירת אנרגיה מהיום ללילה, ועלות ייצור החשמל. עבודת המחקר נמצאת לקראת סיום, והתוכנית כבר הוצגה בקרב משרדי הממשלה ובכירים במשק האנרגיה.

ייצור חשמל בישראל אחראי לכ-50% מפליטות גזי החממה. תעשיה ותחבורה, גם הם צרכני אנרגיה, אחראים ל-30% נוספים. מכאן נובע שמשק האנרגיה הוא האתגר הראשון והעיקרי שנדרש לפצח, במאמץ להאט את שינויי האקלים. למשק האנרגיה השפעה עצומה על חיינו, הן מבחינת איכות האוויר ובריאות הציבור בישראל, והן בהשפעה על אפקט החממה ומשבר האקלים הגלובלי.

לפני כ-10 חודשים, מתוך הבנת גודל האתגר וחשיבותו, הוקם במרכז השל צוות ייעודי אשר מטרתו לשכנע את מקבלי ההחלטות בממשלה לשנות את אסטרטגיית משק האנרגיה למעבר ל-100% אנרגיות מתחדשות עד 2050. כדי לעשות זאת, נדרש להדגים שזה אפשרי, להציג תוכנית לביצוע המעבר, ולהראות שהיא כלכלית. את הצוות מרכיבים מומחים ממגוון תחומים: אנרגיה, הנדסה, חשמל, תכנון ערים, אדריכלות, משפט, רגולציה, קהילות, שיווק ועוד. מול הצוות והתוכנית ניצבים אתגרים רבים ומורכבים:

  • המקור העיקרי לאנרגיה מתחדשת בישראל הוא שמש. מקורות מתחדשים אחרים בארצנו מועטים עד לא קיימים: אין מקורות מים עם מפלים גדולים, חום גיאותרמי נמצא עמוק מדי באדמה, הרוח ברוב חלקי הארץ מועטה, ופסולת ניתן להפוך לאנרגיה, אך זה לא בדיוק מקור מתחדש…

  • חשמל מתאים פוטו-וולטאים אמנם זול מגז, אבל השטח הדרוש הוא גדול ביחס לארצנו הקטנה

  • אנרגיית השמש זמינה רק כשיש שמש, ולכן נדרש לאגור חשמל ללילות ולימים גשומים. אגירת אנרגיה היא תחום שעדיין בחיתוליו

  • ייצור אנרגיה ממיליוני מקורות מתחדשים קטנים מהווה אתגר גדול עבור רשת החשמל שבנויה כיום למתאר של עשרות תחנות כוח גדולות ונשלטות לפי דרישה

כדי להשיג את המטרה ועל מנת להתמודד עם אתגרים אלו, הצוות פועל במספר צירים במקביל:

  • ציר ליבה – מודל טכנו-כלכלי למשק האנרגיה

  • ציר פיילוטים – הדגמת היתכנות טכנולוגית ל-100% אנרגיה מתחדשת

  • ציר אגרי-וולטאי – תוכנית ייעודית, אגרונומית, טכנולוגית, ורגולטורית לאפשר שימוש דואלי בשטחים חקלאיים

  • ציר קהילות האנרגיה – סיוע לעיריות, מועצות, וקהילות להקים מקורות אנרגיה סולארית משותפים

  • ציר תיקוף כלכלי – אישרור המודל הטכנו-כלכלי ע״י גוף כלכלי מוכר ומוסמך

  • ציר שיווק – הצגה והסברה של מסקנות המחקר למקבלי החלטות, מובילי דעה, והציבור

כאמור הצוות כבר עובד כ-10 חודשים וכבר נרשמו מספר הישגים מרשימים. ראשית, המודל הטכנו-כלכלי מראה שאפשר להגיע ל-95% אנרגיה מתחדשת ב-2050 בהסתמך על טכנולוגיות קיימות בלבד, ובמתארים שאף חוסכים עלות למשק. בציר האגרי-וולטאי, הצוות התניע מהלך לשיתוף פעולה עם משרד החקלאות והמכון הוולקני על מנת להוכיח את הכדאיות של הטכנולוגיה. פיילוט להנעת מפעל תעשייתי עם אנרגיות מתחדשות בלבד, תוך ניתוק מהרשת, כבר החל. נוצר קשר עם מועצות מקומיות ומתגבשת תוכנית פעולה לסיוע באימוץ אנרגיות מתחדשות. תוצרי המחקר הוצגו לנציגים בכירים במשרד האנרגיה, רשות החשמל, נציגי חברות אנרגיה מתחדשת, המועצה הלאומית לכלכלה, ועוד. לשמחתנו הרבה, מצאנו אוזן קשבת אצל כולם, ושאלות ביקורתיות ואכפתיות שעוזרות לנו להשתפר.

בנימה אופטימית, עבודת הצוות בצירים השונים מייצרת הדים בקרב הקהל השומע, ופותחת את המחשבה לאופציה שמעבר ל-100% אנרגיה מתחדשת הוא אפשרי ונכון. בשבועות הקרובים הצוות מתכנן להקים אתר שיחשוף לציבור הרחב את תוכן המחקר ומסקנותיו, ואיתו יגיעו עדכונים נוספים על הנעשה בכל הצירים.

לראיון עם דר' שחר דולב ממובילי התוכנית בכאן 11

רק עוד רגע מזמנך,
הכדור זקוק לך

למרכז השל נסיון של מעל ל-20 שנה בהכשרות וקורסים פורצי דרך לרשויות מקומיות, משרדי ממשלה והציבור הרחב

לא מצאת את הקורס שמתאים לך? נשמח מאד לעזור לך למצוא אותו