מאת: לירז רימון / יערה בן נחום
"זהו יום בו הקפיטליזם החזירי (והחזירות הקפיטליסטית) […] הוכיח שלחבית תאוות הבצע שלו אין תחתית. שהוא שם פס ארוך ומדוייק על תחרות הוגנת […] רק הכסף עומד בראש מעייניו ורומו של עולמו. […]כבר היה [לו] כסף גדול. אבל הוא לא הספיק. עכשיו צריך כסף ענק, ושיילכו כל השיקולים האחרים לעזאזל".
את הדברים החריפים הללו לא אמר פעיל סביבה רדיקלי, והם אינם מתייחסים לבנקים, לניצול עובדים מוחלשים, או הכחדת יערות הגשם.
כתב אותם בתחילת השבוע פרשן הספורט אבי מלר על נושא פופולרי בהרבה ממשבר האקלים, כנראה הנושא הפופולרי בעולם: כדורגל.
כדורגל לעשירים בלבד
למי שפחות בקיא בפרטים נספר כי בתחילת השבוע, הודיעו 12 מועדוני הכדורגל הגדולים והעשירים באירופה על פרישתם ממפעל ליגת האלופות והליגה האירופית לטובת הקמת ה-"סופר ליג". ליגה חדשה, סגורה, בה מתמודדות קומץ קבוצות עשירות בלבד בינן לבין עצמן, ללא אפשרות כניסה לקבוצות אחרות, קטנות ועניות יותר.
המניע לכך רחוק מאד משיקולים ספורטיביים. מטרתה המוצהרת של הליגה היא להגדיל את רווחי העתק של המועדונים העשירים ביותר ביבשת העשירה ביותר, ממכירת זכויות השידור של המשחקים. כבר שנים רבות שבכדורגל הכסף הגדול מדבר, אך הצעד הזה קיצוני אפילו בקנה המידה הממוסחר.
יש שיגידו כולה כדורגל, שוק חופשי. אך כמו שאמר מלר "זה היום שבו הלכה הרומנטיקה לעולמה". אפסו הסיכויים להתרגשות אמיתית, לתקווה ולחלומות של עשרות אלפים, לסיפורים האישיים המרגשים, להצלחה של קבוצות תחתית כנגד כל הסיכויים, וגם לכאב של האכזבות וההפסדים.
עבור רבים כדורגל הוא הלב והנשמה, התקווה, ההתרגשות, ההזדהות, החלום. יש שמכנים אותו ולא בהגזמה מופרזת – דת.
הקמת הסופר-ליג הסירה את המעטה הספורטיבי מעל המכונה העסקית של הצמרת האירופאית, וחשפה אותה במערומיה מול האוהדים. מעתה, אין מקום לרוח הספורטיבית, רק הכסף ידבר.
וזה היה צעד אחד יותר מידי.
כרטיס אדום לקפיטליזם
מיד עם פרסום ההודעה, יצאו מאות אלפי אוהדי כדורגל באירופה ובעולם כולו (קצת פחות בביצה המקומית שלנו) ושלפו כרטיס אדום למועדונים שלהם. גל המחאה ששטף את העולם איחד את כולם, מכל הקבוצות (גם כאלו שהן יריבות בנפש) מאחרון האוהדים ועד ראשי ממשלות. כמובן שגם הליגות הקיימות, שהיו נפגעות אנושות, הציגו אולטימטומים משלהן.
זה לקח ימים ספורים בלבד: באמצע השבוע כבר הודיעו כל המועדונים הבריטים על פרישתם מהליגה, היום הצטרפו עוד שניים, ולעת עתה נראה שהליגה לעשירים בלבד, יורדת לספסל.
על כדורגל וקיימות
אז מה לסופר ליג ולקיימות?
הסיפור הזה מדגים שוב כיצד השיטה הכלכלית משרתת שכבה מאד מצומצמת באוכלוסייה ומעודדת הגדלת פערים כלכליים וחוסר שוויון. הוא מראה גם שלציבור – לנו – יש כוח לשנות, וכאשר הנושא נוגע בדם ליבנו, אנחנו גם יודעים איך להוביל את השינוי הזה, איך להתגבר על פערים יומיומיים, לסחוף המונים ולשנות את רוע הגזרה.
כמו בכדורגל, השיטה והעסקים נשענים קודם כל ובסופו של דבר, על האוהדים (הצרכנים, אנחנו).
בקורס "מתסכלים על הכלכלה בעיניים חדשות" אנחנו בוחנים את השיטה הכלכלית והתחלואים החברתיים שהיא יוצרת ומציגים מודלים חדשים ומהפכניים אשר שואפים ליצור עולם שוויוני יותר, הגון יותר ומתחשב בסביבה ובחברה. עולם בו יש סיכוי גם לקבוצות תחתית להצליח, בו יש מקום ללב ולנשמה.