עירית הרצליה סיימה לאחרונה הכשרת מנהלים, שהועברה על ידי צוות קיימות מקומית של השל, במסגרת הטמעת תוכנית ברית ערים לאיכות הסביבה. בהכשרה חיברו מנהלים מכל האגפים את נקודות המבט שלהם, ואפשרו לעצמם לראות את ההזדמנויות כיצד להפוך את הרצליה לעיר שטוב לחיות בה.
התוכנית זימנה מנהלות ומנהלים לעבודה ולמידה משותפות כדי למצוא רעיונות יצירתיים שיתנו מענה לאתגרים הנוכחים והעתידיים העומדים בפני העיר.
התהליך הבין אגפי איפשר לראות סוגיות עירוניות ממגוון נקודות ראות, המשקפות את סדר היום של האגפים השונים, והמגוון שלהן מאפשר לחשוב מחדש על הפתרונות הקיימים ועל אלו הנחוצים.
ההכשרה היא המשכו של תהליך שהחל לפני שנה בחתימתו של ראש העיר, משה פדלון, על אמנת ברית ערים לאיכות הסביבה, של פורום ה-15, והיא מהווה תשתית להכנת תוכניות קונקרטיות ופיילוטים לתוכנית העבודה העירונית.
כדי לעשות שינוי בארגון גדול כמו עיר לעיתים אפקטיבי להשתמש במודל ה'אקופונקטורה העירונית', לכוון לנגיעה בסוגיה עירונית, בנקודה במרחב, המחוללות שינויים מערכתיים, באופן ישיר ועקיף. כך ניתן לייצר שינוי בתוכנית עבודה עירונית. הצוותים שהתגבשו מיפו את תחומי האחריות של המשתתפים ושמו את האצבע על נקודות כאלו, הציעו פתרונות ודרכי עבודה חדשות כדי ליצור שינוי מערכתי.
ההצעות הוצגו בפני ראש העיר משה פדלון, עו"ד איתן עטיה מנכ"ל פורום ה-15, מנכ"ל העיריה, יהודה בן עזרא ומנהלי אגפים ויחידות עירוניות. השומעים הגיבו על ההצעות, הוסיפו הצעות, והזמינו את הצוותים להמשיך לעבד את ההצעות לתוכניות עבודה מפורטות להטמעה בתוכנית העבודה העירונית.
התוכניות המקודמות:
from space to place המבקשת להפוך את רחבת העיריה לכיכר עירונית שוקקת 18 שעות ביממה, המהווה את אחת מנקודות המשיכה במרכז העיר, בקצה השני של מרכז העיר הציע צוות שני לעצב נקודת משיכה משלימה דרך
חווית עיר אחרת- באמצעות סגירת רחוב סוקולוב פעם בחודש והפיכתו למדרחוב עם פעילויות מגוונות מספורט ועד אומנות. כדי למקד ולרכז את קידום הקיימות בקהילה הציע צוות שלישי את הקמת 'המקום – מרכז קיימות עירוני בהרצליה', כמוקד למגוון פעילות לקידום קיימות בקהילה. כיוון אחר להתערבות במרחב התמקד בשינוי תפיסת תכנון והפעלה של הגנים העירוניים, והטמעה בשלבי התכנון וההפעלה אפשרויות יותר מגוונות, על ידי פיתוח שבילים נושאיים, חיבור ברשת שבילים בין הגנים, ועוד אמצעים השמים דגש על שינויים תכנוניים קלים הנעשים בשיתוף עם אגפים ומחלקות העובדות עם אוכלוסיות שונות בעיר.
עוד התייחסות למרחב הייתה דרך צוות שניסה בכמה הצעות ממוקדות לתת פיתרון מיידי לעומס בצמתים של מערב העיר, פתרונות הכוללים אמצעים פשוטים וטריוויאלים כמו צביעת כביש והפיכתו לנת"צ ועד הקמת מערכת PRT מערכת הסעת המונים אישית, הנעשית מעל פני הקרקע.
ההצעה השישית התייחסה למפעל ההזנה לתלמידי העיר, הנמצא בתהליך מעבר לתזונה מקיימת, והשלמתו דורשת מעבר לכלים רב פעמיים בתוכנית ההזנה העירונית כדי לחסוך מעל מיליון כלים חד"פ הנזרקים מידי שנה.
את התהליך מובילים בעיר אהוד לזר – מנהל המחלקה לתכנון אסטרטגי רב שנתי, הילה אקרמן מנהלת היחידה הסביבתית ולירון מעוז מנהלת הקיימות העירונית.
דבריו של ראש העיר מהווים למעשה את מהותו של התהליך:
״קיימות זאת הסתכלות אמיתית קדימה עם יוזמה, יצירתיות, חזון וחלום״.