מרכז השל לקיימות מפתח ומיישם את חזון הקיימות: חברה צודקת ומלוכדת, כלכלה חסונה ודמוקרטית, וסביבה יצרנית ובריאה לכל תושביה. המרכז מחבר בין ידע רעיוני לידע מעשי, מפיץ את סיפור הקיימות בדרכים יצירתיות, ומסייע לסוכני שינוי מכל המגזרים לקדם תהליכי שינוי משמעותיים בישראל.
פרויקט NZO (שמשמעותו Net ZerO Emissions) הוקם ביוזמת מרכז השל בשנת 2019. הפרויקט כולל מומחים מתנדבים מתחומים שונים, הפועלים להאצת המעבר של מדינת ישראל לאנרגיה מתחדשת, בדחיפות התואמת את גודל האתגר של משבר האקלים. זאת, באמצעות מחקר ומעורבות בשיח ובמדיניות הממשלתית. הצוות משלב מחקר עם עבודת שטח, המאפשרים הצבת יעדים שאפתניים אך בה בעת גם מעשיים, וגיבוש המלצות לפיתוח השוק. במהלך שנות עבודת הצוות פורסמו שורה של מחקרים ושל עבודות שטח ישומיות:
פרויקט NZO הוא מאמץ לשכנע את הממשלה והציבור שהדרך לצמצום פליטות גזי חממה מתחילה במעבר לאנרגיה מתחדשת. לא רק שזה אפשרי, זה אפילו כלכלי. משק האנרגיה אחראי על 80% מפליטות גזי החממה בישראל, ולכן המיקוד בו מאפשר לרכז מאמץ ולהבקיע מסה קריטית בהאטת שינויי האקלים. באמצעות ידע וכלי ניתוח מעמיקים, ועל בסיס הנחות יסוד שמרניות, פרויקט NZO מציע פתרונות לאתגרים המשמעותיים ביותר במהפך: תכנון מקורות ייצור האנרגיה והאגירה, מיפוי שטחים לאנרגיה סולארית וטורבינות רוח, הערכת עלויות, רשת ההולכה, מחסומים רגולטוריים ועוד. תומכים בפרויקט מעל 20 מתנדבים, מומחים מתחומים שונים, שהגורם המניע אותם הוא הדאגה לילדים שלהם, ולמדינה שאנו משאירים להם.
פרויקט NZO מדגים אלטרנטיבה אמיתית למשק האנרגיה בישראל, המאפשרת לישראל להצטרף למדינות המובילות את העולם בהתמודדות עם משבר האקלים, תוך כדי צמצום עלויות ופערים חברתיים. מבחינה חברתית – השינוי הוא דרמטי. אזרחים (בעיקר מהפריפרייה) יוכלו לייצר חשמל סולארי ובכך ליצור לעצמם מקור הכנסה נוסף. מבחינה כלכלית – המשק הישראלי יהנה מעלויות אנרגיה נמוכות יותר, שיורידו את יוקר המחייה וישפרו את כושר הייצור של חברות ישראליות. מבחינה בריאותית – צמצום זיהום האוויר כמעט ל-0 יביא לירידה בתחלואה ושיפור במערכת הבריאות. מבחינה ביטחונית – ריכוזיות תחנות הכוח הופכת אותן ליעד אסטרטגי, אשר פגיעה בו תפגע אנושות בביטחון, בעוד אנרגיה מתחדשת במהותה מבוזרת ומאפשרת רציפות וביטחון אנרגטי.
פרויקט NZO, הידוע גם כ-״צוות האנרגיה של מרכז השל״, התחיל אי שם במרץ 2019, מתוך כוונה לתמוך בעבודה רחבה יותר הנעשית בממשלה, ישראל 2050, לתכנון יעדי צמצום פליטות גזי החממה ב-2050. מרכז השל לקח על עצמו להראות כיצד ישראל יכולה לעבור באופן מלא לאנרגיה מתחדשת, תוך הישענות על טכנולוגיה קיימת בלבד, ובאופן שעולה בקנה אחד עם הערכים של המרכז: שמירה על הסביבה, צמצום פערים, וחיסכון כלכלי.
בשנה הראשונה לחיי הפרויקט, פותחה סימולציה של רשת החשמל, שענתה על השאלה: כיצד רשת החשמל יכולה להישען על אנרגיה מתחדשת בהיקף של 50% ואף 100%. במילים אחרות, ויותר נפוצות, איך אפשר לעבור לאנרגיה מתחדשת, כשפאנלים סולאריים לא עובדים בלילה ובחורף. הסימולציה לקחה נתונים אמיתיים של רשות החשמל, כפי שפורסמו לשנת 2018, ועל בסיסם בנתה תחזית כיצד טכנולוגיה בת ימינו (פאנלים סולאריים, טורבינות רוח, וטכנולוגיות אגירת אנרגיה קיימות) מאפשרת לספק 95% מצורכי האנרגיה עד 2050 והלאה. מה קורה בלילה? צורכים אנרגיה מתוך סוללות אגירה שנטענו מאנרגיית השמש במהלך היום. מה קורה בחורף ? כן, יש חודש בשנה בו נצטרך להשלים את ייצור האנרגיה באמצעים שאינם מתחדשים. אבל זה רק 5%, ואנחנו חיים עם זה בשלום.
תכנית NZO מבוססת על מודל ממוחשב אשר בחן אלפי תרחישים לאספקת החשמל עד לשנת 2050, ברמה השעתית.
התרחיש האופטימלי מצא ש:
המודל מבוסס על הנחות כלכליות שמרניות. בחינת המודל בתרחישים נוספים¹ מראה סבירות גבוהה לחיסכון של מעל ל-2 מיליארד ש"ח בשנה למשק הישראלי ממעבר לאנרגיות מתחדשות.
¹ בתרחיש שבו עלות ההון 4% ועלויות חיצוניות לפי המלצת בנק ישראל למס פחמן – $75 לטון – צפוי חיסכון למשק של 66 מיליארד₪ לאורך התקופה. ירידת מחירים מהירה של אגירה ו-PV תגדיל את החיסכון ל-100 מיליארד₪.
כיום הפרויקט מונה מעל ל-20 חברים, רובם מתנדבים, מומחים מנוסים מתחומים שונים: אנרגיה, חשמל, אדריכלות, תכנון עירוני, סביבה, משפט, רגולציה, תוכנה, טכנולוגיה, תעשיה, יזמות, ועוד. כל הצוות פועל לקידום הפרויקט במספר צירים: מחקרים מגוונים, פיילוטים, קהילות והסברה. בציר המחקר, הצוות ממשיך לפתח סימולציות, לכתוב ניירות עמדה, ולנתח סוגיות נוספות כמו רשת ההולכה, ניהול רשת מבוזרת, התייעלות אנרגטית ועוד. בציר הפיילוטים, פרויקט NZO מסייע בהדגמה של מפעל תעשייתי מבוסס כולו על אנרגיה מתחדשת (כמעט "off grid״), מפתח מודלים עירוניים בעמק יזרעאל, סחנין ואלעד, ומקדם מחקר לפיתוח תחום סולארי חדש: אגריוולטאי – שילוב של גידול חקלאי והפקת אנרגיה סולארית. בציר הקהילות מרכז השל מוביל ומנחה רשויות מקומיות בהטמעת אנרגיה סולארית. ובציר ההסברה, הצוות כולו שותף במפגשים עם מקבלי החלטות, בהצגה בוועדות בכנסת, בוובינרים, בכתיבת דו״חות וניירות עמדה ולמעשה, בכל דרך אחרת בה אפשר לשכנע שאנרגיה מתחדשת היא אפשרית וכלכלית.
רוצים לקבל את העדכונים הכי חמים? מלאו את הפרטים עכשיו והצטרפו לקהילת מרכז השל. אנחנו שולחים רק דברים מעניינים וחשובים
לא מצאת את הקורס שמתאים לך? נשמח מאד לעזור לך למצוא אותו